Ste pozabili geslo?

Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju


 
 1. Kako lahko naložim večjo količino slik naenkrat?
 2. Kakšna je razlika med galerijskim ogledom, s prikazom majhnih slikic in s pomočjo predstavitve oziroma drseče prezentacije.
 3. Kako lahko sliki dodam komentar?
 4. Male sličice v galeriji slik so slabo obrezane. Ali lahko onemogočim obrezovanje?
 5. Kako lahko omogočim “večjemu pogledu” slik, da ustrezajo velikosti prikazovalnika slik.
 6. S klikom na “male sličice” v moji galeriji slik, se okno z razširjenim prikazovalnikom slik noče odpreti.
 7. Vsakič, ko dodajamo slike v mojo galerijo slik se te dodajajo po vrsti. Kako lahko dodam sliko na začetek moje galerije.
 8. Ali se lahko direktno povežem na URL naslov slike v Spletniku?
 9. Kako zaženem “Predstavitev” slik v okenskem prikazovalniku?
 10. Kako lahko omogočim tisk prikazanih slik?
 11. Ko poskušam izdelati sliko dobim sporočilo, ki pravi, da njena resolucija ni zadosti kvalitetna, čeprav je v originalu slika visoko-kvalitetna.
 12. Slike, ki sem jih dodal, so zelo velike, ob tem, da ne vidim možnosti za povečavo v “polni pogled”.
 13. Ali lahko omejim dostop do originalnih slik z izbiro določenih uporabnikov.
 14. Ne vidimi galerije slik na eni od mojih strani, čeprav je objavljena.
 15. Izbral sem t.i. prehodni efekt za predstavitev oziroma drsečo prezentacijo slik, ampak, ko si ogledujem galerijo teh efektov ni videti.
 16. Kako lahko zaščitim mojo galerijo pred povečevanjem ali izdelavo slike s strani obiskovalcev?
 17. Kako lahko izdelam “zaprto datoteko” (.zip)/  stisnjeno mapo?
 


 
Kako lahko naložim večjo količino slik naenkrat?

Samo dodajte vse slike, ki jih želite prenesti v galerijo v stisnjeni ( .zip) datoteki. Potem s pomočjo postavke "Dodaj vsebino" (levo zgoraj) izberite "Dodaj  vsebino> Galerija slik". Izberite lokacijo galerije, njen izgled, nato pri postavki vir pritisnite gumb "Browse" kjer izberete stisnjeno datoteko ( .zip), ki se nahaja na vašem disku.

 
Kakšna je razlika med galerijskim ogledom, s prikazom majhnih slikic in s pomočjo predstavitve oziroma drseče prezentacije.

V okviru galerijskega pogleda so na spletni strani majhne slikice razporejene v vrsticah in kolonah. Ta oblika je najbolj primerna za galerije z večjim številom slik, kjer želite imeti dober pregled.
V predstavitvi so slike prikazane posamezno in se glede na izbor načina prikaza menjajo po določenem času, ki ga prav tako določite sami. Predstavitev je primerna za manjše količine slik.

Oba načina omogočata izbiro različnih navigacijskih možnosti in odpiranje v večjo sliko, s klikom na malo sličico. Seveda lahko velikosti slik prilagajate in spreminjate ročno.

 
Kako lahko sliki dodam komentar?

Pri dodajanju novih slik lahko dodate komentar preko okenca "Image caption", ki se nahaja v lastnostih "galerije slik". Ob tem morate vedeti, da bo v primeru, ko nalagate stisnjeno datoteko s slikami (.zip), komentar dodan vsaki sliki, ki jo stisnjena datoteka vsebuje. Za urejevanje komentarjev že dodanih slik, enostavno kliknite ikono , ki se nahaja desno zgoraj pri vsaki sliki, vpišete komentar v prostor - "Image caption" in pritisnete "Osveži".

Originalno so komentarji ob slikah samodejno postavljeni pod sliko, lahko pa izberete tudi drugi način:
Kliknite na ikono  - pri  "Galeriji slik" za odprtje "Lastnosti galerije slik".
Razširite sekcijo "Gallery options" s klikom na povezavo "Prikaži možnosti"
V meniju "Prikaži komentarje" izberete način za prikaz komentarja še na drugih pozicijah.

 
Male sličice v galeriji slik so slabo obrezane. Ali lahko onemogočim obrezovanje?

Da. če je galerija sestavljena s slikami v portretnem ali pasažnem formatu se lahko pojavi problem pri izbiri velikosti "malih sličic", ki se bodo prilagodile obema formatoma. V takem primeru je najbolje odkljukati možnost "Crop thumbnails", ki se nahaja v "Lastnosti galerije slik"> "Gallery options"> "Prikaži možnosti". Vse slike bodo ohranile njihovo originalno prikazno razmerje kot male sličice.

 
Kako lahko omogočim “večjemu pogledu” slik, da ustrezajo velikosti prikazovalnika slik.

Najprej izberite ustrezno velikost "prikazovalnika slik" v "Lastnosti galerije slik"> "Large image viewer"> "Prikaži možnosti". > "Popup dimensions". Večji format prikazovalnika slik bo Spletnik priredil samodejno tako, da bo v prikazovalnem oknu določene velikosti slika prikazana do robov, z zmožnostjo premikanja slike znotraj prikazovalnika, za celoten ogled fotografije. če si želite povečano sliko ogledati v celoti in da popolnoma ustreza velikosti prikazovalnika, v "Large image viewer"> "Prikaži možnosti"označite možnost "Scale to fit".

 
S klikom na “male sličice” v moji galeriji slik, se okno z razširjenim prikazovalnikom slik noče odpreti.

če ste namestili preprečevanje odpiranja novih oken, kot jih omogočata npr. Google toolbar, Yahoo companion, itd, vas prosimo, da za www.spletnik.si blokado izključimo.
Prepričajte se da ste izbrali "razširjeni pogled" pri povezavi "možnosti slik".  S klikom na ikono "slika" lahko spremenite povezavo možnosti
Problem se lahko pojavi pri uporabi brskalnika Safari na bazi Mac OS. Safari je trenutno samo deloma podprt s strani Spletnika. Dokler ne bo možna popolna podpora, vam priporočamo uporabo Firefox-a.

 
Vsakič, ko dodajamo slike v mojo galerijo slik se te dodajajo po vrsti. Kako lahko dodam sliko na začetek moje galerije.

Če želite, da se slika pojavi na začetku vaše galerije slik uporabite možnost "Dodaj sliko v galerijo" s pomočjo ikone , ki se nahaja desno zgoraj pri galeriji slik. Pojavi se nam množica zelenih polj, v katerokoli od njih lahko vstavimo novo sliko.

 
Ali se lahko direktno povežem na URL naslov slike v Spletniku?

Da, to je mogoče.

 
Kako zaženem “Predstavitev” slik v okenskem prikazovalniku?

V lastnostih galerije slik preverite, če je omogočena "Predstavitev" (samodejni začetek ali ročni začetek).
Kliknite na prvo sliko v galeriji za odprtje okenskega prikazovalnika.
Če ste izbrali samodejni začetek se bo "Predstavitev" zagnala z odprtjem prikazovalnika. če ste izbrali ročni način, pritisnite na gumb, ki bo zagnal "Predstavitev".

 
Kako lahko omogočim tisk prikazanih slik?

Kliknite na ikono  - Lastnosti: galerija slik, nato v sekciji "Large image viewer" izberete "Prikaži možnosti" v katerih izberete okence "Keep original image".
Če želite omogočiti izdelavo slik, priporočamo, da originalne slike shranite, ko jih dodate v galerijo (originalne slike imajo boljšo kvaliteto).

 
Ko poskušam izdelati sliko dobim sporočilo, ki pravi, da njena resolucija ni zadosti kvalitetna, čeprav je v originalu slika visoko-kvalitetna.

Če niste posebej določili, da vam ob dodajanju slik shranjuje originalne slike v posebno mapo, je možno, da bo slika, ki je bila ob dodajanju prilagojena Spletnikovim merilom za zadovoljitev prikazovanja v oknu galerije slik, s tem oklestena kvalitete in resolucije. Kliknite na ikono  - Lastnosti: Galerija slik in izberite sekcijo "Large image viewer" > "Prikaži možnosti". Prepričajte se, da bo funkcija "Keep original image" označena. Ponovno dodajte slike in nato poskusite z izdelavo slik.

 
Slike, ki sem jih dodal, so zelo velike, ob tem, da ne vidim možnosti za povečavo v “polni pogled”.

Po pravilu se originali slik ne shranjujejo samodejno na vašo spletno stran ob nanašanju slik. Za omogočitev te možnosti pritisnite na ikono  - Lastnosti: Galerija slik in v sekciji " Large image viewer " kliknite na " Prikaži možnosti", nato izberite funkcijo " Keep original image ". Morali boste ponovno nanesti slike, da se bo v prikazovalnem oknu pojavila možnost "Pokaži sliko v polni velikosti".

 
Ali lahko omejim dostop do originalnih slik z izbiro določenih uporabnikov.

Da. Omejite lahko dostop do originalnih slik s pomočjo izbire uporabnikov, ki se prijavijo na vašo spletno stran preko e-pošte ali preko uporabniškega gesla.
Za omejitev dostopa do določene originalne slike (ne vseh), kliknite na ikono   na posamezni sliki, odprite sekcijo "Restrict access". Vpišite geslo ali izberite "člane" ki bodo imeli privilegij dostopa do teh slik.

 
Ne vidim galerije slik na eni od mojih strani, čeprav je objavljena.

Problem lahko nastane zaradi brskalnikovega predpomnilnika ali zaradi nameščenega varnostnega programa na vasem računalniku. Poskusite najprej odstraniti brskalnikov predpomnilnik.

Če uporabljate Internet Explorer:
1.Izberite "Orodja"> "Internet Options"
2.V jezičku "Splošno" izberite gumb "Nastavitve" v sekciji "Začasne internetne datoteke".
3.Kliknite gumb "Izbrisi datoteke" v sekciji "Začasne internetne datoteke".
4.V oknu, ki se odpre označite "Izbrišite off-line vsebino". Kliknite "V redu".

Za Firefox, sledite navodilom:
1.Izberite "Orodja"> "Možnosti"
2.V jezičku "Zasebnost" locirajte okence "predpomnilnik", ki se nahaja v "Nastavitvah" in nato pritisnite in pritisnite "Počisti zdaj".
3.Pritisnite "V redu".

Zaprite vsa okna brskalnika, nato odprite brskalnik ponovno in se zopet poskusite prijaviti. Preverite če so slike sedaj vidne.

Če odstranitev predpomnilnika ne pomaga, vas prosimo, da preverite, če imate omogočenega  kakšnega od varnostnih programov na vašem računalniku, kot npr. Norton Security, Zone Alarm ali kakšnega drugega. Tovrstni programi lahko spremenijo kodo strani in tako se lahko zgodi, da se nekateri elementi ne pojavijo, pa bi se morali. Če z onemogočitvijo programa ne boste naredili nič, vas prosimo, da se obrnete na našo ekipo za podporo uporabnikom.

 
Izbral sem t.i. prehodni efekt za predstavitev oziroma drsečo prezentacijo slik, ampak, ko si ogledujem galerijo teh efektov ni videti.

Modul je še v razvoju, zato je možno da nekateri stili prehodov ne bodo delovali.

 
Kako lahko zaščitim mojo galerijo pred povečevanjem ali izdelavo slike s strani obiskovalcev?

V smislu dovoljevanja dostopa do originalnih slik in izdelave le teh samo izbranim uporabnikom, vam priporočamo, da prikazovalno okno nastavite na manjše dimenzije, ko dodajate nove slike. Uskladite se z omejitvijo dostopa do originalnih slik in vmesnika za naročanje fotografij.
V tem primeru bo v "širšem pogledu" slik, ki se pojavi, ko kliknete na "malo sličico", resolucija premalo kvalitetna za tisk. Samo uporabniki, ki jim je z danim geslom to dovoljeno, bodo lahko dostopili do originalnih slik in nato izdelali kvalitetne fotografije.
Priporočamo vam tudi, da izdelate stran, v kateri bo navedeno, da so slike zaščitene proti kopiranju in, da je dostop do originalov omejen in pogojen s prijavo.

 
Kako lahko izdelam “zaprto datoteko” (.zip)/  stisnjeno mapo?

Če želite dodajati več slik naenkrat v galerijo slik, jih je najprej potrebno dodati v "zaprto datoteko" ali "stisnjeno mapo"?

Z uporabo operacijskega sistema Windows XP

 • Z uporabo Windows raziskovalca, odprite mapo, kjer se nahajajo slike, ki jih želite prenesti na spletno stran.
 • Na meniju "Datoteka" izberite "Nova" in nato kliknite na "stisnjena (.zip) mapa". Vpišite ime za novo mapo in nato pritisnite "ENTER" (vstopi)
 • Z uporabo Windows raziskovalca, povlecite slike, ki jih želite prenesti na vašo spletno stran v .zip datoteko.

Z uporabo Winzip-a

 • Winzip je aplikacija za osebni računalnik, ki izdeluje .zip datoteke. Program lahko namestite za domačo uporabo s strani www.winzip.com
 • Ko imate nameščen program Winzip, pojdite v mapo, kjer imate shranjene slike, ki jih želite dodati.
 • S klikom na prvo in zadnjo sliko, ko medtem držite SHIFT, boste označili vse.
 • Z desnim klikom na eno od označenih slik odprete meni v katerem izberete "Dodaj">Winzip > Dodaj datoteke v zip-"
 • Nato poimenujte .zip datoteko v oknu, ki se pojavi ter nato pritisnite na "V redu".

Z uporabo Mac OS X

 • S klikom označite slike, ki jih želite vključiti v "stisnjeno mapo".
 • Nato izberite "izdelajte arhiv predmetov X" v procesnem meniju.
 • Ko je datoteka enkrat že izdelana jo lahko prenesete v vašo galerijo slik. Slike, ki se nahajajo v datoteki se bodo avtomatično razširile in dodale v galerijo.

 

Izdelava spletnih strani - hitro in enostavno
Začnite takoj z brezplačnim 14-dnevnim preizkusom našega orodja za urejanje spletnih strani.
Preizkusilo ga je že več kot 10.000 slovenskih podjetij!

Vse navedene cene ne vsebujejo DDV